Десетки нарушения откри земеделското министерство при проверките на къщите

...
  Десетки нарушения откри земеделското министерство при проверките на къщите
Коментари Харесай

4,5 млн. лв. трябва да бъдат върнати от нарушения в къщите за гости

 

Десетки нарушавания откри земеделското министерство при инспекциите на къщите за посетители, финансирани с европари. 15 от тях не посрещат туристи. За две седмици са тествани близо 300 къщи.

„ Проверени са всички къщи, останали в мониторингов интервал, както и седем по сигнал. Тези 15 къщи съставляват 5,2% от всички, които са в мониторинг ”, изясни пред бТВ земеделският министър Десислава Танева.

Изискуемата сума от откритите нарушавания ще е 4,5 милиона лв..

В някои къщи са открити отклонения от някои индикатори. На тях ще бъдат наложени финансови наказания. Става въпрос за 74 къщи за посетители, при които има разнообразни нарушавания. Финансовата промяна при тях ще е сред 5 и 15%, разясни Танева.

След инспекцията стана ясно още, че предприемач, непосредствен до кмета на Велинград, ще би трябвало да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с плана, прецизираха от ведомството.

Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня.

Къщата на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев в региона на Сандански също е измежду тестваните. Установено е, че тя не действа като къща за посетители.

Всички данни от изключителната инспекция ще бъдат предадени на прокуратурата, сподели още земеделският министър. Бенефициентите от своя страна ще би трябвало да върнат парите.

„ Вече има непринудено върнати близо 700 000 лева Всичко останало е обект на правосъдни каузи ”, съобщи Десислава Танева.

Тя бе помолена да разяснява и информацията за двама специалисти от Държавен фонд „ Земеделие ”, които са свързани с къщи за посетители.

„ Те работят по предопределение. В единия случай става въпрос за бащата на служителка. Тя не е показала декларация за спор на ползи ”, посочи министър Танева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР